3D slikanje je boljše od stare tehnologije in povzroča manj sevanja

3D slikanje

3D slikanje zajema spodnji del glave – ustno votlino in tako pomagajo razvozlati in diagnosticirati bolezni čeljusti, zob, kosti, nosne votline in sinusa. Doktor 1a ima vse storitve tukaj na ogled. 3D slikanje pomeni visoko kvalitetno sliko. Samo slikanje traja manj kot 20 sekund z minimalno dozo sevanja, a ohranja visoko resolucijo.
3D slikanje se imenuje tudi CBCT slikanje – Cone Beam Computer Tomography. 3D slikanje je nujno pri načrtovanju vstavitve implantata ali kateregakoli drugega zapletenega posega v oralni kirurgiji, ortodontiji, parodontologiji itd. CBCT slika je slika posameznega zoba ali določenega dela ustne votline, glede na to, da je CBCT slika tridimenzionalna in ne zgolj dvodimenzionalna pomeni, da omogoča še boljši in podrobnejši vpogled v stanje zoba in kosti. V zobozdravstvu se CBCT slikanje uporablja od leta 1996.


3D slikanje
Čeprav je še zmeraj najpogostejša tehnika slikanja zob dvodimenzionalna, je tridimenzionalno slikanje precej bolj natančno. Pri dvodimenzionalni tehniki je zaradi prekrivanja različnih struktur včasih malo težje oceniti prostorski odnos med njimi. Na primer količina kosti, odnos živca do korenin, bližina neizraslih zob, morfologija kanalskega sistema korenin in podobno.
Sevanje je beseda, ki ima v današnjem času precej negativen prizvok. Toda pogosto je strah odveč in pretiran, saj je sevanje naraven pojav. Za razliko od klasične slike ortopan se lahko na CBCT slikanje napotijo tudi nosečnice. Seveda se je za to potrebno predhodno dogovoriti z zobozdravnikom. Kljub temu, da ima CBCT slikanje precej manj sevanja, je potrebno biti odgovoren in prepričan, da je primerno, da se nosečnica izpostavi takemu slikanju.
Pred vsakim rentgenskim slikanjem si mora pacient obleči svinčen predpasnik, kar še dodatno zaščiti hrbtenico in rodila. Prejeta doza pri rentgen posnetkih je približno enaka dozi, ki jo prejmemo v nekaj dneh naravnega sevanja.
Novodobno dentalno medicino si je težko predstavljati brez rentgenskega slikanja zob in čeljusti. 3D slikanje zob je povsod že prvi korak v diagnosticiranju in zdravljenju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja