Alergija je lahko zelo nadležna

Alergija na hrano, alergija na prah, alergija na pike,… Alergija pomeni, da je oseba preobčutljiva na določeno snov, ki jo ostala populacija normalno prenese. Ta preobčutljivost pa lahko povzroči različne znake, odvisno na kaj je posameznik alergičen oziroma preobčutljiv. Na svetu je na žalost vedno več ljudi, ki so preobčutljivi na določene snovi in da je alergija postala že kar precejšnja ekonomska težava, ne samo zdravstvena. Najpogosteje pa se pojavljajo alergije na hrano in alergija na hišni in cvetni prah.

alergija

Alergijske reakcije so odvisne od same koncentracije alergenov in preobčutljivosti posameznika. Vplivajo na sluznico prebavil, kožo in tudi na respiratorni trakt. Alergija ni bolezen in določenem alergenu se posameznik lahko izogne. Alergije nastanejo zaradi neke napake v imunskem sistemu, telo zazna alergen kot škodljivca zato se bori proti njemu in posledično povzroči reakcijo. Ob vsake stiku z določenim alergenom je reakcija lahko bolj burna in hitrejša.

Prav zato je alergija za marsikoga zelo nadležna. Pojavijo se različni  znaki od kihanja, smrkanja, izpuščajev do bolj resnih alergijskih bolezni, kot so alergijski rinitis in astma. Alergijski rinitis je vnetje nosne sluznice in je po domače rečeno sezonski seneni nahod. Nosni izcedek, srbečica oči, draženje v žrelu in podobno. Nadležno in traja dokler smo izpostavljeni alergenu. Prav tako se lahko pojavi astma, ki tudi ni prav prijetna. Alergije so nadležne, vendar če poznamo vzrok se posledicam lahko izognemo. Če so alergije vedno hujše se lahko poslužimo zdravljenja z imunoterapijo, pri kateri bolniku v podkožje vbrizgajo od začetka manjše nato vedno večje količine alergena, dokler je bolnik ne prenese normalno. Pri blažjih oblikah alergij pa bolniki dobijo razne tablete za zmanjšanje simptomov alergije. Tako lahko alergijo lažje prenašamo in ni več tako nadležna. Prav tako pa je pomembno da bolnik ve na kateri alergen je preobčutljiv in se le temu izogiba ter je pozoren tudi na navzkrižni alergen.