Kaj pomenijo probiotiki za nas

Kaj so probiotiki? Probiotiki so namreč živi organizmi, ki jih zaužijemo preko fermentirana prehranska dopolnila.

probiotiki

Vedno več raziskav potrjuje, da je slabo ravnovesje bakterij povezano z mnogo bolezni.  Pomagajo našim prebavilom pri presnavljanju hrane, ki jo zaužijemo, potem sintetizirajo vitamine, predvsem vitamine, ki so deležni skupine B, aminokisline, kratkoverižne maščobne kisline. Probiotiki tudi podpirajo razvoj in delovanje imunskega sistema. Lahko še pomagajo pri ohranjanju ravnovesja v črevesni flori, Lahko jih najdemo v mlečnih izdelkih in pa v kakšnih prehranskih dodatkih.

Kdaj naj se odločim za jemanje probiotikov?

Jemanje probiotikov  je priporočljivo kadarkoli saj redno uživanje pomaga ohranjati zdrava prebavila in imunski sistem. Pomembni so tudi za dobro počutje, seveda pa z njimi ni dobro pretiravati.

Še bolj priporočljivi pa so, ko se število koristnih bakterij zmanjša ali pa so prisotni škodljivi mikroorganizmi. To je ponavadi ob okužbi ali kakšni bolezni. Tako stanje imenujemo disbioza. V tem primeru pride do prebavnih težav, kot naprimer napenjanje, napihnjenost, driska. Pojavijo se neprijetni simptomi ob jemanju antibiotikov, okužbi ki je lahko virusna ali bakterijska, če potujemo ali če zaužijemo zastrupljeno hrano. Pomembno pa je, da vemo kateri probiotik smo zaužili. Saj šele njihova natančna analiza oziroma identifikacija nam omogoči učinkovito in predvsem varno uporabo, saj to ni igra. Gre za žive organizme, ki poselijo naše telo. Primerni probiotiki preprečijo rast slabih bakterij, zagotavljajo dobro prebavo, probiotiki odstranjujejo toksine iz telesa in krepijo naš imunski sistem.

Kako pa delujejo? Normalen človeški prebavni trak vsebuje 400 različnih tipov probiotičnih bakterij ali kvasovk. Vzdrževanje večjega števila dobrih bakterij in manjšega slabih je pomembno. Prednost  jemanja probiotikov v obliki prehranskih dopolnil je ta, da v telo vnesemo več milijonov bakterij  na isti čas, V našem želodcu je kislo in zato je tudi rast bakterij tam zelo neugodna. Pri izbiri prehranskega dopolnila je pomembno to, da se pozanimamo kaj rabimo, in da pregledamo več enakih izdelkov in ugotovimo kateri je primeren za nas.