Kako se pravilno uporablja smučarske palice

Smučarske palice so logičen dodatek smučem in čevljem, s tem pa sestavljajo osnovni smučarski komplet. Čeprav jih smučarji skorajda brez izjeme vestno prinašamo s seboj na smučišče, se o pravilni uporabi palic le redki natančneje poučijo. Palice pogosto uporabljamo kar nekako instinktivno, brez prave tehnike. Za večino rekreativnih smučarjev je to čisto sprejemljivo, a vsekakor je dobro vedeti, kako si lahko s smučarskimi palicami pravilno in najbolj učinkovito pomagamo pri smučanju.

smučarske palice

Pravilna uporaba smučarskih palic je povsem odvisna od načina smučanja. Za rekreativne smučarje pridejo palice najbolj v poštev pri lahkotnem vijuganju po zasneženem pobočju. V tem primeru si s palicami pomagamo pri začetku zavojev, veliko vlogo pa imajo palice predvsem pri narekovanju ritma. Palico zasadimo v snežno površino na notranji strani načrtovanega zavoja, a še preden tega začnemo. Pred vstopom v zavoj, ko drsimo po celotni površini smuči, zasadimo palico na notranjo stran zavoja, ob notranji smučki nekje ob njeni sprednji četrtini. To storimo s skoraj iztegnjeno roko, ki naj palico zgolj vodi, ni pa treba na palico posebej pritiskati. Palica nudi oporo pri vstopu v zavoj, ko s ploskve smuči preidemo na robnike. V zavoju palico preprosto zaobidemo in se z njo nalahno odrinemo.

Še bolj uporabne so smučarske palice v kratkih zavojih, pri katerih je postopek sicer podoben, se pa na palice bistveno bolj zanašamo. V tem primeru na palice prenesemo več pritiska in se pravzaprav okoli njih obračamo iz zavoja v zavoj. Podobno vlogo imajo palice pri smučanju po neurejenem terenu.

V nekaterih situacijah pa je bolje, da palic sploh ne uporabljamo. Zanimiv primer je učenje smučanja – čeprav bi se morda zdelo, da so v tej fazi palice nepogrešljive za ohranjanje ravnotežja, je pri učenju smučanja pogosto bolje, da palice odstranimo, da ne motijo navajanja na stanje na smučeh. Rokovanje z dodatno opremo lahko v takšnih primerih moti pozornost in ovira učenje, tako da je pametno smučarske palice za ta čas odložiti.