Pohod na Kredarico

Si želite na počitnice in obenem razmigati? Imate radi pohode in svež zrak? Bi le radi si prebrali, kakšen je pohod na Kredarico ali pa kam drugam?

Obiščite http://www.lepote-slovenije.si/kredarica/ in si preberite pot na Kredarico. Mogoče bo pa Kredarica všeč tudi vam.

kredarica

Veste, da ima Kredarica najvišje ležečo kapelo, meteorološko postajo in planinsko kočo?

Kredarica je del Julijskih Alp in je locirana med Triglavom in Ržjo. Še posebej je znana po tem, da tik pod njenim vrhom stoji sloviti Triglavski dom, kapelica na najvišji nadmorski višini v Sloveniji, planinski dom na najvišji nadmorski višini in tudi najvišja vremenska postaja pri nas.

Znana je tudi po znanem dejstvu, da je pomembno izhodišče, ki so najbolj izbrana za potna Triglav. Ponuja res lepe razglede po prelepih Julijskih Alpah, saj si lahko povsem od blizu ogledamo naš najvišji vrh Triglav, pogled pa nam seže tudi do Razorja, Prisojnika, Pihovca, Dovškega Gamsovca,… Kadar je lepo vreme pa lahko vidimo tudi avstrijske Visoke Ture.

Naša lepa Kredarica je priljubljena postojanka predvsem iz smeri doline Krma. Pot je dobro označena, dokaj lahka, delno vodi po gozdu, med rušejem,… primerna je tudi in zlasti za tiste, ki se morda bojijo višine, saj na poti ni kakšnih prepadnih predelov ali jeklenic… V eno smer vam bo vzela okoli 5 ur. Dobro je, da imate s sabo rezervno majico, malico in pijačo, primerna oblačila in dobro pohodniško obutev.

Da se pride na Kredarico morate avtocesto (gorenjsko) zapustiti pri izvozu Hrušica in se peljati še naprej v smeri Kranjske Gore. V Dovjah greste levo v smeri Mojstrane in se nato peljete v smeri proti omenjeni dolini. Cesta je deloma strma. Nato se peljete še mimo Kovinarskega doma, avto pa pustite na parkirišču pred zapornico. Naprej bo treba peš.

Če ste za daljše pohode in svež zrak, obiščite zgornjo povezavo.