Toplotne črpalke rešujejo okolje in naše denarnice

Toplotne črpalke so trenutno eden izmed najpopularnejših ogrevalnih sistemov tako pri nas kot na globalni ravni, saj združujejo skrb za okolje, nizko porabo in udobno uporabo. Kljubn nekoliko višjim začetnim stroškom naložbe večina lastnikov domov kaj hitro ugotovi, da se vgradnja toplotne črpalke izredno izplača.

Toplotne črpalke pri svojem delovanju s pomočjo minimalne količine električne energije pošiljajo delovni medij od vira (zraka, vode ali zemlje), od koder črpa toploto, do kompresorja, kjer se delovni medij stisne, temperatura pa se še zviša, in nato naprej po ocevju, kjer medij toploto sprosti prostor in se vrne nazaj v toplotno črpalko.

Izbirate lahko med različnimi tipi toplotnih črpalk, glede na vir, od koder črpajo toploto. Toplotne črpalke zrak zrak toploto črpajo iz zraka v okoli toplotne črpalke. Ta tip toplotne črpalke je sicer najcenejši tako z vidika začetne naložbe kot tekočih stroškov, vendar žal tudi najmanj učinkovit. Zrak je namreč eden izmed najbolj nestabilnih virov toplote, saj nima stalne temperature. Učinkovitost lahko izboljšamo, če toplotno črpalko namestimo v kletne prostore, kjer je temperatura skozi celo leto bolj ali manj stalna oziroma le malo niha. Sicer toplotne črpalke niso znane po svojem glasnem delovanju, vendar se lahko v tem primeru zgodi, da vam bo hrup kljub vsemu prevelik, zato o tej možnosti predhodno temeljito razmislite.

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke zrak zemlja toploto črpajo iz zemlje. V globljih plasteh našega planeta se vse od oblikovanja osončja v obliki toplote skladišči neizmerna količina sončne energije. Ta temperatura je tako visoka, da tudi nekaj sto metrov pod površjem Zemlje še vedno znaša skoraj štiristo stopinj Celzija, tik pod površjem pa se spusti na “hladnih” deset do dvajset stopinj Celzija. Ta površina zaradi konstantnega toplotnega sevanja iz globin ostaja bolj ali manj ista skozi celo leto, kar pripomore k izredni učinkovitosti toplotne črpalke. Pri tem tipu je možen horizontalen ali vertikalen izkop vrtine, katerega boste izbrali, pa je odvisno od razpoložljivega prostora okoli objekta in vaših finančnih zmožnosti.

Toplotne črpalke zrak voda veljajo za najbolj učinkovit tip toplotne črpalke, saj ima voda najstalnejšo temperaturo, zlasti podtalnica. Ocevje za delovni medij se pri tem tipu namreč potopi v podtalnico ali v okoliško vodno telo. Ravno zato je začetni strošek v tem primeru najvišji, saj mora biti celoten sistem povsem vodotesen, pogosto pa potrebujete tudi dovoljenje za izkorišščanje podtalnice v te namene. Ta tip črpalke je zato pri nas zdaleč najmanj uporabljan.

Vsekakor se pred dokončno izbiro za za vas najbolj primerne toplotne črpalke posvetujte s svojim energetskim svetovalcem in pridobite čim več ponudb, saj boste le tako lahko prepričani, da ste izbrali pravo.