Zasebnost na spletu

Zasebnost je dandanes zelo pomembna stvar. Na spletu je dosti goljufij, ki vam lahko vzamejo zasebnost. naslov elektronske pošte ne smete povedati nobenemu, ki ga ne poznate. Vnos svoje osebne elektronske pošte na neznani spletni strani ni priporočeno. Stran lahko vašo elektronsko pošto proda skupinam, ki se ukvarjajo z oglaševanjem. Ko te skupine pridobijo vaš elektronski naslov, vam bodo začeli pošiljati razne ponudbe in la žna opozorila. To je z namenom, da vas prevarajo in pridobijo vaše osebne podatke in s tem vam lahko povzročijo ogromno škodo.

Na spletnih straneh so lahko namerno ali nenamerno nalo ženi zlonamerni programi. Program se aktivira, ko kliknete na lažno povezavo. Nato se v brskalniku izvede lažna koda, ki omogoča zlonamernemu programu, da uporabniku sledi, da zabeleži kaj tipka ali pa da sledi, katere spletne strani obiskuje. To informacijo nato pošlje osebam, ki s tem služijo. Spletne strani vas lahko tudi prevarajo tako, da na vaš računalnik prenesejo napačno datoteko. To je v primeru, da prenese datoteko Word, ki ni v obliki .doc ali .docx. Ko to datoteko prenesete in jo zaženete se bo v vašem računalniku izvedla lažna koda, ki vam bo takoj ali pa čez nekaj časa povzročila škodo.

Zasebnost na spletu

Ko se to zgodi so vse datoteke na računalniku v nevarnosti. V primeru, da je vaš računalnik okužen, takoj izklopite omrežje in računalnik. Nato pojdite v tako imenovan Safe-Mode, ki je dostopen ob zagonu računalnika in uporabite proti virusni program. Ko ga bo program našel in odstranil škodljiv program, lahko znova zaženete računalnik. Ko pridete v standardni operacijski sistem znova zaženite program za pregled računalnika. Če program ne prikaže nobene grožnje, ste na varnem.

Zbiranje podatkov ni omejeno samo na lažne strani. Večja podjetja vam na drugačen način vzamejo zasebnost. To naredijo tako, da vas prosijo za pomoč pri izboljševanju programske opreme. To naredijo z namenom, da pridobijo podatke o vašem računalniku, kaj se trenutno izvaja in kateri programi so trenutno v uporabi. Pride do tega, da je možnost izklopa teh funkcij skrita pod “naprednimi” nastavitvami ali pa da funkcija za izklop ne obstaja.

Windows 8-10 ne spoštuje vaše zasebnosti. Zbiranje podatkov je vklopljeno ob nastavitvi in to funkcijo lahko šele izklopite, ko se Windows zažene in imate dostop do nastavitev. Nekaterih možnosti ni mogoče izklopiti. Tako podjetje Microsoft zbira podatke, ne da bi ljudje vedeli. Microsoft točno ve, kaj delate na računalniku, če ne izklopite te funkcije. Zasebnost je popolnoma izgubljena in je ne morete dobiti nazaj.