Zakaj nastane odprta rana na nogi?

Odprta rana na nogi

Kaj je odprta rana na nogi – kako si pomagati? Če te zanima, beri dalje.

Rana lahko nastane iz številnih razlogov. Največkrat nastane, ko je prekrvavitev v nogi motena zaradi srčnega popuščanja. Lahko nastane tudi zaradi diabetičnega stopala (diabetična angiopatija). V 70-90% nastane kot posledica venskega popuščanja in je značilna za ljudi, ki so podvrženi krčnim žilam ali srčnem popuščanju. Pogosto nastane pri starejših ljudeh, ker je pri njih celjenje bolj težavno in dolgotrajno. V nekaterih primerih se lahko pojavi tudi kot posledica diabetesa.

S čim si lahko pomagamo?    

Pripravki iz smole iglavcev so glavna in najbolj učinkovita rešitev. Dokazano je, da se z uporabo teh pozdravi vsaka odprta rana na nogi. Najboljše je mazilo iz smrekove kreme, ki blaži in sčasoma zaceli rano.

Kakšni so znaki rane na nogi?

  • Bolečina, ki se zmanjša, ko dvignemo nogo,
  • Izguba pigmenta v okolici rane,
  • Rosenje iz rane ter okolice rane.

Če imamo te znake moramo biti še posebej previdni, saj se rana kasneje vname in poslabša in kmalu lahko pride tudi do okužbe z bakterijami. Sodobna medicinska oskrba pri rani na nogi ne pomaga, včasih deluje celo nasprotno in jo še poslabša. Posledice so lahko hude kot so na primer sepsa in kasneje nekroza tkiv. Pomembno je, da hitro najdemo način kako rano pozdraviti ali jo preprečiti.

Ljudje, ki imajo venske razjede, so velikokrat podvrženi tudi zastajanju vode v nogi, ki se pojavi kot oteklina. Ta težava je še posebej pogosta v poletnih mesecih, ker je takrat ozračje toplejše, posledično pa so kapilare zaradi tega razširjene. Kako pa si lahko pri tem pomagamo?

  • Dieta z zmanjšanim vnosom soli in vnosom vode: soli ne smemo zaužiti več kot 5g dnevno, vode pa od 1.5 do 1.2 litra,
  • Kompresijsko povijanje (priporoča se uporaba elastičnega povoja): povijanje predvsem zjutraj,
  • Pazimo, da smo čim manj časa na nogah in sedimo, poudarek pa posvečamo hoji,
  • Dvig noge: ko počivamo, lahko večkrat za nekaj minut nogo dvignemo.

Če vas mučijo podobne težave, kot je odprta rana na nogi, si lahko pomagate s  Smrekovit Klasik in Smrekovit365, ki jih lahko naročite na zgoraj označeni spletni strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja