Električno kolo, nov trend mobilnosti

V modo prihaja nov, trajnostni način, mobilnosti, električno kolo. V prizadevanju za ohranjanje čistejšega okolja, se tudi razvoj prevoznih sredstev vse bolj nagiba h trajnostni mobilnosti. Trenutno je najčistejši vir pogona elektrika. Prav čistejše oblike pridobivanja električne energije pa so svetovni izziv.

Za nakup električnega kolesa se odločajo predvsem tisti, ki jim ni vseeno za naš planet, a želijo ostati mobilni. Z električnim kolesom tako premagujejo daljše razdalje v krajšem času. Nadvse je primerno za prevoz v službo. Izogneš se gneči na cesti, pa še s parkiranjem nimaš problemov. Da o prihranku pri gorivu sploh ne pišem.

Električno kolo pa je nadvse primerno za strastne kolesarje, ki zaradi nastalih zdravstvenih težav ne morejo več poganjati navadnega kolesa. Tako jim njihovo veselje ostane in še vedno lahko odkrivajo lepote narave, le na lažji način in še vedno s kolesom.

Tudi družinski izleti so lahko edinstveno doživetje brez večjih naporov. Če si ne moremo privoščiti nakupa več koles hkrati, ali nam je to negospodarno, lahko električna kolesa za take primere tudi najamemo. Tako se ob lepem vremenu odpeljemo na izlet v naravo z električnim kolesom, namesto z avtomobilom.

Katero električno kolo kupiti?

Pred nakupom električnega kolesa moramo razmisliti, koliko, kdaj in kje se bomo vozili. Potem poiščemo ustrezne podatke in preverimo prodajalce in njihove ponudbe. Na trgu obstaja praktično za vsakega svoja vrsta električnega kolesa.

Pri električnih kolesih pomaga pri poganjanju na pedale še elektromotor. Tako je premagovanje neravnega terena veliko manj naporno, kot s samim potiskanjem pedalov. Izberite si kolo, ki ima ustrezno moč elektromotorja za vaše potrebe. Istočasno pa naj bo kolo čim lažje. Elektromotor se na električnih kolesih lahko nahaja spredaj, zadaj ali na sredini. Priporočljivo je, da se kupi kolo z močjo elektromotorja vsaj 300W.

Baterije za električno kolo so prav tako različne. Njihova prednost pa je, da jih lahko s kolesa snamete in polnite v stanovanju. Najboljše so Li-ion baterije. Omogočajo največ polnitev, hkrati pa zelo dolgo zdržijo, saj jih lahko izpraznite do 80%. Na ustreznost baterije pa vpliva tudi njena specifikacija, ki pa je tako priložena v navodilih za uporabo. Iz nje se razbere nazivna napetost ob minimalni in maksimalni napetosti. Kapaciteta izražena v Ah in Wh. Najbolj idealna temperatura polnjenja baterije je nekje med 10 in 30°C. Deluje pa pri temperaturah od -20 do +50°C. Seveda ima porabo primerno zunanjim okoliščinam in naši »težki« nogi.

Na tržišču je bogata izbira različnih električnih koles. Tako lahko kupite električno kolo za gorsko kolesarjenje. Premagovanje strmih klancev bo šala mala. Na vrh boste prispeli hitreje. Pri spustu pa uživali. Zato pa tako kolo potrebuje močan elektromotor in vzdržljivo baterijo. Tako je tako kolo posledično tudi nekoliko težje.

Cestna električna kolesa so namenjena premagovanju večjih razdalji. Elektromotor nam pri tem pomaga, da ne pridemo na cilj popolnoma izčrpani. Ker ne potrebujemo neke velike moči elektromotorja, je tako kolo nekoliko lažje. Na pot pa se ne podajajmo brez polne rezervne baterije.

Za premagovanje neravnih terenov z električnim kolesom je primerno treking električno kolo. To je opremljeno še z dodatnim vzmetenjem, ki olajša vožnjo čez drn in strn. Pri tem pa ne potrebujete posebne kondicijske priprave.

Za preprosto pohajkovanje po mestu ali prevoz na delo pa so primerna mestna električna kolesa. Na cilj boste prispeli hitreje, vendar bistveno manj utrujeni.

Tako je izbira električnega kolesa povsem v vaših rokah in popolnoma prilagojena vašim potrebam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja